dinsdag 16 januari 2018

Meel, bakker en brood, 200 jaar geschiedenis door Prof.Scholliers


Vrijdag 16 maart om 19.45 uur in de olieslagerij van Van Hauwermeirsmolen.
 De tijd dat de prijs van het brood het dagelijks leven beheerste, ligt achter ons.
 
Of niet? 

Deze vraag is het uitgangspunt voor een boeiende avond over de betekenis van het brood in de Europese geschiedenis sinds 1800. Natuurlijk bepalen brood en zijn prijs ons leven niet langer, maar we blijven bijzonder grote waarde hechten aan goed brood - wat dit ook moge zijn.

Prof. Peter Scholliers is niet de minste, hij bekeek de eetcultuur als eerste vanuit academische hoek. Al sinds zijn boek 'Arm en rijk aan tafel' is de professor aan de VUB passioneel met voeding bezig. Zo schreef hij smakelijk over ons Belgisch concept 'de boterham', want zoals wij die snijden, beboteren en dichtplooien kan onmogelijk vertaald worden in andere landen.


 


Hij vertelt ons over prijsvorming en -evolutie, technologische transformaties, soorten brood, verkooppunten, gezondheidsaspecten, brood als machtsmiddel in de oorlog en beleid van nationale en lokale overheden.

Dat wordt dus gesneden koek voor alle liefhebbers van brood en geschiedenis. Noteer daarom met stip deze lezing in je agenda want het wordt een boeiende avond.

Peter Scholliers is hoogleraar bij de Opleiding Geschiedenis van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), met specialisme in de geschiedenis van het dagelijks leven, eetcultuur en arbeid in Europa vanaf circa 1800. http://www.vub.ac.be/people/peter-scholliers

Gratis toegang, maar een berichtje of je komt is welkom bij r.dogimont@skynet.be of 0485 308 902

Napraten kan bij een fijn glas wijn of ons gesmaakte streekbier Uitzet in het molencafé.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten