Meel

De geur van zelf gebakken brood
Je bent gezwicht voor de geur van versgebakken brood en gaat voor het eerst zelf een brood bakken. Op molensteen gemalen, krijg je het lekkerste meel dat er bestaat. Het graan wordt op regelmatige basis gemalen door de molenaar. In Van Hauwermeirsmolen wordt het graan traag op de molenstenen gemalen. Zo blijven smaak en aroma van de graankorrel behouden.
Je koopt hier naargelang je behoeften.
Graag ontvangen wij enkele dagen op voorhand je bestelling. Meer info vind je bij contact.


de molenaar aan het werk
Wat is meel en wat is bloem?
De complete graankorrel wordt tussen de molenstenen vermalen. Het resultaat is meel waarbij alle delen van de korrel behouden blijven.Wanneer het meel gezeefd wordt, bekomt men bloem. De zemelen die zo goed zijn voor een goede darmfunctie en veel vitamines bevatten, worden er uit verwijderd.

Ons aanbod
tarwebloem en tarwemeel
speltbloem en speltmeel
roggemeel
meergranenmeel

Oude graansoorten
Duizenden jaren lang voorzagen vergeten tarwesoorten een groot deel van de wereldbevolking van voedsel. Maar de groene revolutie en de opkomst van de industriële landbouw zorgden ervoor dat de soorten in de vergetelheid raakten. Beide ontwikkelingen hadden namelijk een voorkeur voor sterke gewassen die tijdens een regenbuitje niet ter aarde storten en tevens – voor zover mogelijk – garant staan voor een zeer grote oogst. Soorten die niet aan die eisen voldeden, verdwenen. De markt is klaar voor de herintroductie van ‘vergeten’ tarwesoorten. Mensen zijn geïnteresseerd in diversiteit, in iets met meer smaak, met gezondere ingrediënten en oude tarwesoorten hebben interessante dingen te bieden.
Wil je meer weten over graansoorten en hun geschiedenis? Klik dan hier.

De landbouw ontstond ongeveer 7000 jaar v. Chr in het gebied van het huidige Turkije en Irak. Uit een kruising van het eerste graan Eenkoorn en Wilde Emmer of Tweekoren ontstond Emmertarwe. Met dit graan leerden de oude Egyptenaren al vanaf 7000 v. Chr. hoe je op grote schaal kon produceren en een groeiende bevolking gevoed kon worden. De grootsheid van de Egyptische beschaving geeft al aan dat emmertarwe uiterst voedzaam is. Emmertarwe werd meegegeven aan overleden hoogwaardigheidsbekleders en er zijn dan ook vele resten gevonden in koningsgraven. Uit verdere kruisingen met emmertarwe ontstond vervolgens spelt, durum en kamut. Nog vele kruisingen en veredelingen zorgden ervoor dat aminozuren en caroteen uit graan verdwenen en de gluten toenamen. Met als eindresultaat de huidige gewone tarwe.

Waar wordt emmertarwe geteeld?
Voor de tweede wereldoorlog werd emmertarwe nog verbouwd in Duitsland. In Noord-Beieren wordt nu weer emmertarwe verbouwd voor onder andere de bereiding van emmerbier. Ook in Nederland komen proefprojecten met emmertarwe voor. Op grotere schaal wordt het alleen nog geteeld in Ethiopië, Turkije en Syrië, waar de soort ook in het wild voorkomt.

Hoe wordt emmertarwe geteeld?
Tarwe levert zo’n 10.000 kilo per hectare op, emmertarwe maximaal 2500 kilo. Emmertarwe moet op een speciale manier gedorst worden, net als spelt. Er zit namelijk een stevige kaf om de korrel en deze moet eerst verwijderd worden voordat het gebruikt kan worden of gemalen. Het voordeel van deze groeiwijze is dat de graankorrel zo beter beschermd wordt tegen ziektes en er dus minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Bronnen: https://www.scientias.nl/is-tijd-om-vergeten-tarwe-soorten-weer-tevoorschijn-halen/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Emmertarwe

Spelt of tarwe?
Bij tarwe zitten de voedingsstoffen in de kiem en in de zemelen. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt, ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam.

Over spelt wordt heel wat verteld en geschreven. Sommige artikels op internet spreken elkaar zelf tegen. Spelt zou gemakkelijker verteerbaar zijn dan tarwe. Het bestaat uit een goede mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten en is rijk aan eiwitten. Meer lezen over spelt? Of Is spelt gezond en tarwe ongezond?

Als je vaak speltmeel of  -bloem gebruikt, ga je ook minder snoepen. Je krijgt er een gelijkmatige bloedsuikerspiegel van, waardoor je minder de behoefte krijgt om tussendoortjes te eten. Speltgraan is dus zeer gezond.

Gerst
Gerst is een oude graansoort die over de hele wereld verspreid is. Dit graan kwam zelfs eerder voor in Europa dan tarwe. Gerst heeft een hoog kalium- en fosforgehalte en is licht verteerbaar. Gerstemeel is een meel met een nootachtige smaak. Je kan echter niet alleen gerstemeel gebruiken om brood te maken, daar je dan een vrij compact brood krijgt.
Meng dus je deeg met een tarwe of spelt die er voor zorgen dat je brood een goede structuur krijgt. Je kan er ook pannenkoeken, wafels en koekjes mee bakken.